Het Synergieverhaal

.full-width-6633af87071fe { min-height:100px; padding:10px 0 10px; margin-bottom:0px; background-color:#eee3cd; } #background-layer--6633af87071fe { background-position:left top; background-repeat:repeat; ; } .full-width-6633af87071fe .mk-fancy-title.pattern-style span, .full-width-6633af87071fe .mk-blog-view-all { background-color: #eee3cd !important; }

Sonja’s zoektocht naar kwaliteitsbrood

Mensen stellen me vaak de vraag: ‘Wat is nu het allergezondste brood?’ dat is ook de vraag die ik me zelf jaren geleden heb gesteld. Ik vertel hen dan wat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen ter wereld, en dus ook voor brood: dat hoe meer geraffineerd, bewerkt en behandeld een voedingsmiddel is (of de grondstoffen zijn), hoe minder gezonde elementen het voedingsmiddel nog in zich draagt. En het belangrijkste is minder is meer! Let vooral op geen extra toevoegingen van suiker, vet, kleurstoffen enz.

Geboorte van het Synergiebrood

Tijdens het schrijven van mijn tweede boek Gezond eten, makkelijker dan je denkt heb ik mij volledig verdiept in wat voeding met je lichaam doet en hoe groot de invloed ervan is op je gedrag, je energie en je slanke lijn.

Aan de andere kant heb ik gemiddeld voor mezelf en voor ons gezin toch al zeker meer dan 100.00 boterhammetjes gemaakt. Brood is nu eenmaal heel gemakkelijk voor je lunchpakket of als tussendoortje. Dat rekensommetje vond ik de  moeite waard om te proberen het beste van de natuur en je lichaam in één brood te ballen. Het idee alleen al dat ik de gezondheid van mijn kinderen zou kunnen beïnvloeden via boterhammen, gaf me een warm gevoel en de drive om heel veel tijd in de ontwikkeling van een superbrood te steken. Zo werd het Synergiebrood geboren.

Een jaar lang zijn we bezig geweest met tientallen baktesten. Uitproberen, aanpassen, verbeteren. Na veel research, vloeken en proeven zijn we uiteindelijk tot een perfecte samenstelling en vooral een lekker brood kunnen komen dat de bakker kan maken.

In zee met professionals

We kregen hierbij de ondersteuning van grondstoffenproducent IREKS, die zeer hoge kwaliteitseisen stelt aan de grondstoffen. Tijdens mijn bezoek aan het bedrijf in Duitsland heb ik zelf gezien hoe zij de kwaliteit en keuring van graan en andere ingrediënten ter harte nemen. Ze kregen dan ook mijn volle vertrouwen om de grondstoffen van dit brood te produceren.

Waarom wou ik het Synergiebrood zoals het nu is?

  • Ik wil liefst tot mijn 100 in vorm blijven! Als 1.50 m zijnde is het niet zo evident om slank te blijven en al zeker niet als je de 50 gepasseerd bent. Daarom wilde ik 100% zekerheid dat het brood geen overbodige vetstoffen en suikers bevat. En ook geen kleurstoffen en andere additieven die mijn lever belasten. Want  dan heeft mijn lever meer energie over om zijn échte zuiverende werk te doen en ook vetverbranding.
  • Ik wil me langer verzadigd voelen omdat ik me dan langer kan concentreren, minder nerveus ben en veel stressbestendiger. Wat ik met de mix van mijn vele activiteiten best kan gebruiken.
  • Ik wil vooral een lekker brood dat heel goed combineerbaar is met hartelijke zaken. De nootachtige smaak beviel ons ganse gezin. Als je je gezin moet forceren met iets gezonds dat niet lekker is of moeilijk te eten dan verspil je veel kostbare energie. Samen eten moet leuk én lekker zijn!
  • Om fit, energiek en slank te blijven is het stabiel houden van je  bloedsuikerspiegel fundamenteel. Daarom is de combinatie van spelt met de zaden en pitten de oplossing. want als je ‘smorgens start met ene suikerpiek , dan heb je gewoonlijk de ganse dag meer drang naar zoet. Dat kan ik missen als kiespijn.
  • Mijn kinderen en man doen ongeveer 15 tot 20 u sport per week. Als je sport kan je meer eten. Hoe minder voedzaam een voedingsmiddel is hoe meer je ervan eet. Dus het was voor mij een strategie om hun honger te stillen met minder eten en méér gezond!
  • Ik wil een positieve invloed op mijn stoelgang op een eenvoudige dagelijkse manier. Ik had al de gewoonte lijnzaad af en toe op mijn salades te doen of wat ervan te eten bij ontbijt. Het idee dat het gewoon  “standaard in mijn ochtendboterhammekes zit” vond ik een fijn idee!
  • Bewaartijd. Ik weet dat de meest bereide voedingsmiddelen allemaal onnatuurlijk lange bewaartijden hebben. Bewaarmiddelen stonden natuurlijk op mijn verbodslist. Toch was het leuk te merken dat juist door de aanwezigheid van de pitten en zaden het brood enkele dagen lekker vers en mals blijft.
  • Gemak: ons leven zit niet elkaar dat wij elke morgen naar de bakker kunnen. Een brood dat je ’s avonds kan ontdooien en dat ’s morgens als vers smaakt vind ik subliem.
  • Ik wil een vaste textuur waarbij je als het ware uitgenodigd wordt om te kauwen
.full-width-6633af8708d02 { min-height:100px; padding:10px 0 10px; margin-bottom:0px; background-color:#a7cc19; } #background-layer--6633af8708d02 { background-position:left top; background-repeat:repeat; ; } .full-width-6633af8708d02 .mk-fancy-title.pattern-style span, .full-width-6633af8708d02 .mk-blog-view-all { background-color: #a7cc19 !important; }

We leven in een cultuur van ‘glijmiddelen’ zoals yoghurt, energiedrankjes en hap-en-slikklare brokjes zoals flakes… Door veel ongekauwde en suikerrijke voeding op te nemen wordt je honger niet gestild. Daardoor eet je veel meer dan nodig is en blijf je toch achter met een onbevredigd gevoel.

Echt volkorenbrood heeft zijn textuur niet zomaar. Het nodigt je uit om te kauwen. Dit is belangrijk. De tweeëndertig tanden die de natuur voor ons standaard heeft voorzien, dienen om je voedsel vloeibaar te maken in de mond. Je speeksel zit vol verteringsenzymen en zorgt ervoor dat de vertering van je voeding al in je mond kan beginnen. Voor koolhydraten is dat zelfs fundamenteel noodzakelijk om ze te kunnen verteren. De beste vertering wil zeggen dat je energie krijgt van je voeding in plaats van dat het je energie ontneemt
#mk-custom-box-6633af87092a2 { min-height:100px; padding:30px 50px; background-attachment:scroll; background-repeat:repeat; background-color:#eee3cd; background-position:left top; margin-bottom:10px; } #mk-custom-box-6633af87092a2 .mk-fancy-title.pattern-style span{ background-color: #eee3cd !important; }
.full-width-6633af8708f8a { min-height:100px; padding:20px 0 20px; margin-bottom:0px; } #background-layer--6633af8708f8a { background-image:url(http://www.wizarts.be/synergie/wp-content/uploads/2015/03/brood-BG.jpg); background-position:center center; background-repeat:no-repeat; position: fixed;; }